Ecocomplete Foaming?

Discussion in 'Freshwater Substrates - Gravel, Sand' started by Fanatic, Apr 22, 2018.

  1. Fanatic

    FanaticFishlore VIPMember

    I just rinsed my EcoComplete in hot water for over an hour, and now that I fill the tank up, it starts foaming just a bit in various places on the surface. What does this mean? There's also a black dust film in some areas on the glass, I surmise that's from the sand touching the glass when I poured the water in quickly.

    I know you may be thinking, why did I just rinse my EcoComplete? I'll explain, that's because it's old, and has no properties to grow plants anymore, so I just use it as a regular old substrate.

    This kinda set me off, because I am just trying to set up my 20 long.
     
  2. Rohit mess

    Rohit messValued MemberMember

    Inspite of rinsing there is bound to be somethings that is still in the substrate.
    May be whatever organic in it has just gone crazy and is just foaming up.

    Try cleaning it again or just remove the water and foam whenever it appears. It may go within couple of weeks, if not longer.
     
  3. OP
    OP
    Fanatic

    FanaticFishlore VIPMember

    It disappeared when I added all the water and turned the filter on.
     
  4. Rohit mess

    Rohit messValued MemberMember

    Looks like problem solved
     




  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice